KATEGORİLER
Kadın Sağlığı
Erkek Sağlığı
Çocuk Sağlığı
Ergenlik Dönemi
Vitaminler ve Besin Destekleri
Hamilelik - Emzirme Dönemi
Hesaplayıcılar
Beslenme ve Kilo Kontrol
Hastalıklar
Göz Sağlığı
Cilt Sağlığı
Saç - Tırnak Sağlığı
Ağız - Diş Sağlığı
Ayak - Bilek - Bacak Sağlığı
Uzmanlarımız
 
    Beslenme ve Kilo Kontrol     Genel Beslenme     Besinleri Depolarken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Besinleri Depolarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

Besinleri Depolarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 

Besinleri Depolama İlkeleri

 

Dengeli beslenmeyi sağlamak için her gün çeşitli besinlerden yeteri kadar alınmalıdır. Ancak bazı besinlerin hasat edildikten sonra kısa zamanda kullanılması olanaksızdır. Ayrıca her mevsimde, her çeşit besine ulaşılamamaktadır. Bu nedenle; bazı besinleri çeşitli işlemlere tabi tutarak uzun süre değerinden ve lezzetinden kaybettirmeden saklamak zorunlu olmuştur.

 

Besinlerin satın alındıktan sonra uygun bir şekilde depolanmaları büyük önem taşır. Uygun koşullarda depolanmayan besinler bozulur, bu durumda besin öğesi kayıpları oluşur ve besin sağlığı bozucu hale gelebilir. Depolama uygun olmadığında besinler; fiziksel değişiklikler, bakteri, küf ve enzimlerin neden olduğu değişiklikler nedeniyle bozulur. Besinleri uygun kaplarda/ambalajlarda, uygun süre ve sıcaklıklarda depolayın. Bu şekilde depolanan ve zamanında tüketilen besinler hem besin değerlerini hem de hijyenik kalitelerini muhafaza ederler.

 

Besinlerin Bozulma Nedenleri

 

Besinlerin bozulmasının başlıca iki önemli nedeni vardır:

 

1.     Maya, küf ve bakteri gibi mikroorganizmaların besinin bünyesinde yapmış oldukları değişiklikler.

2.     Enzimlerin düzenlediği kimyasal tepkimeler sonucu besinin yapısında meydana gelen değişiklikler.

 

Mikroorganizmaların yaşayıp çoğalmaları için belirli besin öğelerine, belirli ısı derecesine, suya ve bazılarının oksijene gereksinmeleri vardır. Oda sıcaklığında taze olarak saklanan besinler mikroorganizmaların çoğalması için en iyi ortamdır. Üstelik enzimlerin en faal oldukları ortam oda sıcaklığıdır. Besinlerde bulunan asit miktarı da mikroorganizmaların çoğalması ve enzimlerin faaliyeti için önemlidir. Asit miktarı fazla olan besinlerde mikroorganizmaların üreme şansı azdır. Aynı şekilde asidi fazla besinlerde enzim faaliyeti yavaşlar.

 

Besinlerin Depolanması

 

Taze besinler, hasat edilmelerinden itibaren mikroorganizma ve enzimlerin etkisine maruz kalırlar. Besini mikroorganizmaların etkisinden koruyabilmek ve enzim faaliyetlerini durdurabilecek bir ortam oluşturmak zorunluluğu vardır. Mikroorganizma ve enzimler belirli bir sıcaklık derecesinde faaliyet gösterdiklerine göre besinler soğuk yerde saklanırsa, tazeliklerini koruyabilirler.

 

Besinlerin saklanabileceği buzdolapları, soğuk hava depoları ve dondurma araçları veya yerleri yapılmıştır. Bu gibi yerlerde besinlerin bozulmadan saklanma süresi dolabın veya deponun ısı derecesine bağlıdır. Buzdolabının buzluk kısmı sıfır derece civarındadır. Aşağıdaki tablo buzdolabında besinlerin taze olarak saklanabilme sürelerini göstermektedir.

 

Taze Besinlerin Buzdolabında Saklanması:

 

Besin

Saklama Süresi

Meyveler:

1. Portakal, limon, elma, armut

2. Üzüm, şeftali, kayısı

3. Kiraz

 

1-2 hafta

4-5 gün

1-2 gün

Sebzeler:

1. Ispanak, marul, domates

2. Lahana, havuç, kereviz

3. Taze fasülye, bakla ve bezelye

 

2-3 gün

6-7 gün

3-4 gün

Etler:

1. Kıyma ve küçük parça et

2. Büyük parça et, salam, yürek

3. Kasaptan alınan et

 

1 gün (Eğer et taze ise)

2-4 gün (Eğer et taze ise)

Bir günden fazla bekletilmez

Süt ve Ürünleri:

1. Süt, taze lor veya çökelek

2. Peynir, yoğurt, kaymak

 

1-2 gün

5-7 gün

Diğerleri:

Yumurta

Pişmiş et yemekleri

Kremalı pastalar

Zeytinyağlı yemekler

Taze sebzeler

 

1-2 hafta

1-2 gün

1-2 gün

2-3 gün

bekletilmez

 

 

Tereyağı ve benzeri kahvaltılık margarinlerde nem miktarı fazla olduğundan kolay bozulurlar, bu bakımdan buzdolabında saklanması gereklidir. Bitkisel sıvı yağlar ve yemeklik margarinlerin dayanıklılığı saklanan yerin ısı ve nem derecesine ve hava ile temasına bağlı olduğundan buzdolabında saklanmaları uygun olur.

 

Patates, karanlık, serin, kuru ve hava akımı olmayan yerlerde saklanır. Işık, patatesin renginin yeşile dönmesine neden olabilir. Soğan için en iyi saklama ortamı kuru, hava akımı olan serin yerdir.

 

Kuru besinler serin, karanlık, kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklanır. Kuru besinlerin saklandığı yerin nemli olması küflerin çoğalmasına neden olur. Besinler mümkünse raflarda, yerden yukarıda, ağzı kapalı kaplarda birbirlerine benzeyenler bir araya konmak suretiyle saklanmalıdır.

 

Genel Depolama İlkeleri

Ÿ  Satın aldığınız besinleri hemen kullanmayacaksanız uygun sıcaklıkta depolayın.

Ÿ  Buzdolabınızın uygun sıcaklıkta (0-4 °C) olduğunu sık sık kontrol edin.

Ÿ  Buzdolabının kapağını gereğinden uzun süre açık tutmayın.

Ÿ  Çiğ et, tavuk ve balıkları ayrı paketlerde ve ayrı saklama kaplarında buzdolabının en soğuk rafında saklayın.

Ÿ  Çapraz bulaşmayı önlemek amacıyla çiğ besinler ile pişmiş yiyecekleri ayrı raflarda, pişmiş yiyecekleri üst raflarda ve üzeri kapalı şekilde depolayın.

Ÿ  Çiğ kümes hayvan etleri, balıklar veya diğer etlerden damlayan suların kesinlikle diğer yiyeceklerle temasını engelleyin ve bu tür yiyecekleri mümkünse buzdolabının dondurucu kısmında depolayın.

Ÿ  Pişen yemekleri hemen servis edilmeyecekse, en fazla 2 saat içerisinde uygun koşullarda soğutarak buzdolabına kaldırın.

Ÿ  Çabuk bozulabilen, dayanıksız besinleri, kalitelerinin en üst düzeyde olduğu zamanda satın aldıktan sonra en kısa surede tüketin.

Ÿ  Dondurulmuş halde satın aldığınız besinleri kendi paketlerinde saklayın.

Ÿ  Evde donduracağınız besinlerin üzerine besinin cinsini, dondurma tarihini yazarak etiketleyin.

 

DİKKAT!!!

Elektrikler kesildiğinde, elektrikler gelene kadar

√ Buzdolabı ve dondurucunuzun kapağını açmayın.

√ Kapalı tutulduğu sürece dondurulmuş besinlerin yalnızca derin dondurucu işlev gören dolaplarda yaklaşık 2 gün, buzdolabı dondurucularında ise 1 gün bozulmadan saklanabileceğini unutmayın.

 

Yazdır

 
 
Bu alanda internette en çok aranan konular:
 kilo ve sağlık   Gerekli besinler   sağlıklı besinler   kilo kontrol   beslenme   kilo yapan besinler   kilo ve beslenme   kilo koruma yöntemleri   düzenli beslenme   zayıflatan besinler   beslenmenin önemi   beslenme ve sağlık
   kilo verme   kilo ve beslenme   kilo kontrol   kilo alma   diyet   beslenme ve sağlık   beslenme ve kilo hesabı   beslenme ve kilo   beslenme
 
 
 Üye Girişi
E-Mail :
Şifre :
Üye değilseniz lütfen üye olmak için tıklayınız
Şifremi Unuttum
Aktivasyon Mailim Gelmedi



 E - Mail Grubu
E-Posta

Ailenizde en sık görülen hastalık hangisidir?
 

kanser

 

kalp hastalıkları

 

astım

 

psikolojik rahatsızlıklar

 

böbrek yetmezliği

 
İhtiyaç Listeleri
Doğum Çantası
Seyahat Listesi

Bu sitede yer alan yazıların tümü, bilgi edinmek isteyen ziyaretçiler için hazırlanmıştır. Bu bilgiler, hiç bir zaman hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sitede yer alan yazı ve resimlerin kopyalanması, her türlü kullanımı ve bilgilerin uygulanması sonucu gelişen hukuki, ahlaki, mesleki, sağlık ve yaşamsal sorunlar; sadece bu eylemi gerçekleştiren kişilerin sorumluluğundadır. Bunlardan dolayı ortaya çıkabilecek hiç bir sorundan site ve yazarları sorumlu kılınamaz.
   
 
  E-Ticaret Sitesi ve Web Sitesi Tasarımı | Webpaketi.com