KATEGORİLER
Kadın Sağlığı
Erkek Sağlığı
Çocuk Sağlığı
Ergenlik Dönemi
Vitaminler ve Besin Destekleri
Hamilelik - Emzirme Dönemi
Hesaplayıcılar
Beslenme ve Kilo Kontrol
Hastalıklar
Göz Sağlığı
Cilt Sağlığı
Saç - Tırnak Sağlığı
Ağız - Diş Sağlığı
Ayak - Bilek - Bacak Sağlığı
Uzmanlarımız
 
    2041

Hangi Sebze Hangi Mevsimde Yenir?

 
Hangi Sebze Hangi Mevsimde Yenir?

Günümüzde tarım ve teknolojide yaşanan gelişmeler sayesinde hemen her mevsimde bütün sebze ve meyvelere ulaşma imkanımız var. Ancak bu sağlıklı bir beslenme şekli mi? Yüzlerce yıl önce İbn-i Sina: sebze ve meyveyi mevsiminde yiyin, şeklinde bir öneride bulunmuş. Bunun önemi, ürünlerin doğallığının değeri günümüzde yeni/yeniden keşfedilir. Peki sebzelerin doğal olarak yetiştiği aylar ve hangi mevsimde ne yemeliyiz?

 

Sebzeler

Bamya: Haziran - Temmuz - Ağustos

Barbunya: Nisan - Mayıs - Haziran

Beyaz Lahana: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat

Bezelye: Nisan Mayıs - Haziran

Brokoli: Ocak - Şubat - Mart

Çarliston Biber ve Dolmalık Biber: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül

Dereotu: Yılın Her Mevsimi

Domates: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - ekim - Kasım

Havuç: Eylül - Ekim - Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart

İç Bakla: Nisan - Mayıs - Haziran

Ispanak: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart

Karnabahar: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart

Kereviz: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat

Kırmızı Lahana: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat

Kırmızı Salçalık Biber: Ağustos - Eylül - Ekim

Kuru Soğan: Yılın her mevsimi

Madımak: Mayıs

Mantar: Eylül - Ekim

Maydanoz: Yılın her mevsimi

Marul: Nisan - Mayıs - Haziran

Patates: yılın her mevsimi

Patlıcan: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim - Kasım

Pırasa: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart

Salatalık: Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim

Semizotu: Nisan - Mayıs - Haziran

Sivri Biber: Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül - Ekim

Taze Fasulye: Mayıs - Haziran - Temmuz - Ağustos - Eylül

Taze Yeşil Kabak: Kasım - Aralık - Ocak - Şubat - Mart

Turp: Ocak - Şubat – Mart

 

Meyveler: Ağaçta büyüyen meyveler için yukarıdaki durum söz konusu değil ama bunların da depolanma suresi boyunca kullanılan ilaçların zararını en aza indirmek için yıkama işleminde titiz davranmak gerektiği belirtiliyor. Çilek üretimi farklı olduğu için belirtmek gerekir:

Çilek: Mayıs – Haziran

 

Aylara Göre Beslenme Şekli

OCAK: Sebze ve et suyu ile hazırlanmış çorbaları sofranızdan eksik etmeyin. Hareketsiz gecen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sistemini düzenler. Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerden.

ŞUBAT: Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, Brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık yiyin. Bol betakaroten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek veya havuç suyu hazırlayın.

MART: Mart, yaza hazırlık ayıdır. Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır. Mart, ayni zamanda ilkbahara geçiş ayıdır. Bu nedenle hafif bir o kadar da direnç verici besinleri tüketmeye özen göstermek gerekir. Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmeli.

NİSAN: Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanı. Bu aylarda et olarak kuzu etini tercih edin. Sutlu hafif tatlılar pişirin. Sabah kahvaltısında ve geceleri yatmadan önce bir bardak sut için. Hafif ama sağlıklı beslenerek ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

MAYIS: Çilek kısa omurlu bir meyve. İçeriğindeki zengin vitamin (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji verip, geçiş mevsiminde ortaya çıkan yorgunluk belirtilerini giderir.

HAZİRAN: Kısa omurlu dut ve kirazı bu ayda bol bol tüketin. Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağı.

TEMMUZ: Semizotu, balıktan sonra en çok Omega - 3 içeren sebze. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega - 3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karsı etkili.

AĞUSTOS: Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanı. Meyveleri bol yiyin. Bunun yanı sıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın.

EYLÜL: Eylül, kışa hazırlık ayıdır. Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir. Bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin. Mürdüm erik ve fındığı her gün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin.

EKİM: Ekim ayı Omega - 3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tüketin. Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır. Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz.

KASIM: Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın. Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz. Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz. içerdiği bol betakaroten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze.

ARALIK: Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin. Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz, elma ve kuruyemişleri bol tüketin.
 
Yazdır

 
 
Bu alanda internette en çok aranan konular:
 erkekler için sağlık bilgileri   sağlık için   erkeklerde sağlık   erkeklerde beslenme   erkeklerde kilo   erkeklerde sağlık ve spor
   kadın ve sağlığı   kadın sağlık   kadın sağlığı merkezleri   kadın sağlığı merkezi   Kadın sağlığı   kadın hastalıkları   kadın doğum   kadın dogum sağlığı   kadın aile   bebek sağlığı   aile sağlığı merkezi   aile kadın sağlığı
   kilo ve sağlık   Gerekli besinler   sağlıklı besinler   kilo kontrol   beslenme   kilo yapan besinler   kilo ve beslenme   kilo koruma yöntemleri   düzenli beslenme   zayıflatan besinler   beslenmenin önemi   beslenme ve sağlık
   spor ve kalori   sağlıklı kilo vermek   sağlık ve kilo   kilo ve spor   kilo ve sağlık   kilo kaybetmek   kilo almak   kilo   diyet   besin ve kilo
   sağlıklı beslenme   sağlık ve beslenme   diyet   dengeli beslenme   çocuk beslenme   beslenme nedir   beslenme diyetetik   bebeklerde beslenme   bebek beslenme
   spor ve kalori   sağlıklı kilo vermek   sağlık ve kilo   kilo ve spor   kilo ve sağlık   kilo kaybetmek   kilo almak   kilo   diyet   besin ve kilo
   sağlıklı beslenme   sağlık ve beslenme   hamilelikte beslenme   gebelikte beslenme   diyet   dengeli beslenme   çocuk beslenme   beslenmenin önemi   beslenme nedir   beslenme diyetetik   bebeklerde beslenme   bebek beslenme
   kilo verme   kilo ve beslenme   kilo kontrol   kilo alma   diyet   beslenme ve sağlık   beslenme ve kilo hesabı   beslenme ve kilo   beslenme
 
 
 Üye Girişi
E-Mail :
Şifre :
Üye değilseniz lütfen üye olmak için tıklayınız
Şifremi Unuttum
Aktivasyon Mailim Gelmedi



 E - Mail Grubu
E-Posta

Ailenizde en sık görülen hastalık hangisidir?
 

kanser

 

kalp hastalıkları

 

astım

 

psikolojik rahatsızlıklar

 

böbrek yetmezliği

 
İhtiyaç Listeleri
Doğum Çantası
Seyahat Listesi

Bu sitede yer alan yazıların tümü, bilgi edinmek isteyen ziyaretçiler için hazırlanmıştır. Bu bilgiler, hiç bir zaman hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sitede yer alan yazı ve resimlerin kopyalanması, her türlü kullanımı ve bilgilerin uygulanması sonucu gelişen hukuki, ahlaki, mesleki, sağlık ve yaşamsal sorunlar; sadece bu eylemi gerçekleştiren kişilerin sorumluluğundadır. Bunlardan dolayı ortaya çıkabilecek hiç bir sorundan site ve yazarları sorumlu kılınamaz.
   
 
  E-Ticaret Sitesi ve Web Sitesi Tasarımı | Webpaketi.com