· Elektrik çarpması
Ö Elektriği (mümkünse sigortadan) kesin.
Ö Elektriği kesemezseniz kişinin elektrikle temasını kesin. Ancak bunu yaparken çıplak elle dokunmayın. Yalıtkan (tahta, plastik vs.) bir cisim ile teması kesmeye çalışın.
Ö Acilen ambulans çağırın.
Ö Elektrik yanıkları iç yanıklardır. Dışarıdan sadece elektriğin girdiği ve çıktığı noktalar görülür. Bu nedenle elektrik çarpmalarında mutlaka doktora gidilmelidir.
· Başta görülen yaralanmalar
Basit yaralanmalarda eğer kafada kanama varsa durdurulur. Gazlı bez ile tampon yapılır. Daha sonra yara temizlenip sarılır.
Basit durumlarda çocuk 10 dk sonra acısını unutup oyun oynamaya devam eder. Ancak yaralanma ciddiyse bir gece çocuk uyutulmaz ve gözlemlenir. Ertesi güne bir şikayeti olmazsa problem yok demektir.
Ciddi yaralanmalarda ise özellikle de boyun bölgesinde bir problem varsa derhal ambulans çağırılmalı ve çocuk yerinden oynatılmamalıdır. Sizin doktora götürmeniz gerekiyorsa çocuğu taşırken boyun ve gövdesini tek bir parça halinde kıpırdatın ve mümkün olduğu kadar az sarsılmasına dikkat edin.
· Diş kırılması
Eğer diş kırılmışsa yani kök hâlâ ağız içerisinde ama üst tarafı kırılmış ve düşmüşse o zaman o dişi tekrardan, kırılan parçayı tekrardan kullanmak hemen hemen imkânsızdır ve çok zordur.
Kırık meydana geldikten yani travma meydana geldikten sonra en yakın zamanda hekime gidilmelidir. Bu sayede hem çeşitli ağrıların önü alınmış, hem de dişin ağızda kalma süresi bir şekilde artırılmış olur.
Eğer diş köküyle birlikte yerinden çıkma söz konusuysa, o zaman şunlara dikkat etmek lazım;
- Dişi kökünden değil, ağızda görülen kısmından tutup, kaldırılmalı.
- Çıkan diş akan suyun altında yıkadıktan sonra ya çocuğun dilinin altında ya da annenin dilinin altında veya hiç olmuyorsa ılık bir sütün içinde saklanarak hekime ulaştırmalı.
Uygun ortamda gelen diş tekrardan yerine adapte edilip kullanılabilir. Bu ihtimali kaybetmemek için bu şekilde bir saklama yoluna gitmek lazım.
· Kesikler
Ö Cam kesiği ise kesik yerde cam kırığı kalmamasına dikkat edilir.
Ö Yaranın etrafı su ve sabunla temizlenir.
Ö Kanamayı durdurmak için yaranın üzerine baskı uygulanır. Temiz bir gazlı bezle kanama durdurulmaya çalışılır. Kuru bez kullanılmamalı çünkü yaraya yapışabilir.
Ö Kanama 20 dk içinde durmazsa acil yardım gereklidir.
Ö Yaralı bölge kalp hizasının üzerinde tutulur. Bu şekilde kanama yavaşlayacaktır.
Ö Yara bandı kullanacaksanız bandı yaraya enlemesine yapıştırın. Yaraya elle dokunmamaya özen gösterin.
Ö Bir yara bandını 24 saatten fazla kullanmayın, gerekirse günde 2 veya daha çok kez bandajı değiştirebilirsiniz.
Ö Bandajı dikkatli bir biçimde çıkarın, çünkü yarayı tekrar kanatabilirsiniz. Eğer gazlı bez koymuşsanız, çıkarmadan önce ıslatın.
Ö Kesik derinse ve son 10 yıl içinde tetanoz aşısı olmadıysanız tetanoz aşısı yaptırın.
· Zımba ile vücudunu zımbalamak
Ö Öncelikle zımbayı çıkarın ve yarayı bir miktar kanatın. Yaranın kanayarak kendini temizlemesini sağlayın.
Ö Ilık su ve sabunla yarayı temizleyin. Hala biraz kanama varsa yara bandı kullanın, yoksa yarayı açık bırakın.
Ö Günde 2 - 3 kez sabunlu sıcak suda tutun.
· Makas veya bıçakla oluşan kesikler
Ö Yaranın etrafı su ve sabunla temizlenir.
Ö Kesikte kanama varsa durdurulur. Çok derinse hemen doktora götürülür.
Ö Kanamayı durdurmak için temiz ve nemli bir bez kullanılır.
Ö Kanama 20 dk içinde durmazsa acil yardım gereklidir.
Ö Yaralı bölge kalp hizasının üzerinde tutulur. Bu şekilde kanama yavaşlayacaktır.
Ö Yara bandı kullanacaksanız bandı yaraya enlemesine yapıştırın. Yaraya elle dokunmamaya özen gösterin.
Ö Bir yara bandını 24 saatten fazla kullanmayın, gerekirse günde 2 veya daha çok kez bandajı değiştirebilirsiniz.
Ö Bandajı dikkatli bir biçimde çıkarın, çünkü yarayı tekrar kanatabilirsiniz. Eğer gazlı bez koymuşsanız, çıkarmadan önce ıslatın.
· Kırıklar
Kırık, çıkık gibi bir durum varlığından şüpheleniyorsanız öncelikle çocuğunuzu hiçbir şekilde kımıldatmamalısınız. Derhal ambulans çağırmanız gerekir.
Eğer sizin götürmeniz gerekiyorsa mutlaka sorunlu yeri sabitlemelisiniz.
Öncelikle problem olan bölgedeki kıyafet çıkarılmalıdır. Bunun için makas kullanabilirsiniz.
Kırık yerini oynatmayınız. Ağrı şoka yol açabilir. Kırık kemik uçları damar ve sinirleri yaralayabilir. Kırık uçlarını hareketsiz hale getirmek için kırık yerini tespit ediniz. Kol ya da bacağın her iki yanına kalın karton ya da tahta koyup sargı bezi, eşarp, kravat ya da gömlek parçaları ile sarınız. Tespit için kullanılan karton, tahta gibi gereçler kırık yerini bir üst birde alt tarafındaki eklemlerin ötesine kadar gelecek uzunlukta olmalıdır. Bu araçlara atel adı verilir. Atellerin deriye gelen kısımları pamuk ve bezlerle beslenmelidir.
Kırılan organı hangi durumda bulduysanız o durumda tespit ediniz. Kırığı yerine koymaya çalışmayınız. Gereksiz dokunmalardan kaçınınız.
En kısa zamanda doktora ulaştırınız.
· Burkulmalar
Eklem bağlarının kopması, ya da kısmen zedelenmesine burkulma denir. Ağrı, hassasiyet, şişlik ve morluk görülebilir. Zorlanan eklem buz torbası ve benzer uygulamalarla soğutulur. Varsa, elastik bandaj uygulanarak şişlik önlenmeye çalışılır. Zedelenmiş eklem, kullanılmadan ve hareket ettirilmeden, mümkünse yukarıda tutularak taşınır.
· Böcek sokmaları
Böcek sokmaları genellikle sokma bölgesinde kızarıklık, şişlik ve ağrıyla kendini belli eder. Böcek sokma durumunda genel yara bakımı prensibiyle o bölgenin su ve sabunla temizlenmesi ve ondan sonra sokan canlının ne olduğunun kararlaştırılması önemlidir. Eğer bir arı sokması olmuşsa ve arının iğnesi içerdeyse o zaman deride ortasında siyah nokta olan bölge görülmeli ve iğne oradan cımbızla tutulup çekilerek değil de kazınarak yani sıkıştırma hareketi yapmadan kazınarak çıkarılmaya çalışılmalıdır. Bu tırnakla olabilir ya da bir kredi kartı gibi sert bir kazıyıcı bir cismin yardımıyla yapılabilir. Eğer sıkıştırılarak çıkarılırsa iğnenin içinde olan zehir içeriye akmaya devam eder. Bunu engellemek adına kazınarak çıkartılması daha doğrudur.
Bazen böcek sokmaları sonucunda çok abartılı reaksiyonlar gelişebilir. Giderek artan ağrı, şişlik sadece o bölgeye özel değil de genel olarak ellerde, ayaklarda, yüzde ya da boğazda gelişecek şişlik çok ciddi bir alerjik reaksiyon olacağının işaretidir. Bu durumda mutlaka en yakın saplık kuruluna gidilmelidir. Eğer yara yerinde çok şiddetli bir ağrı varsa o zaman genel olarak ağızdan alınacak ağrı kesiciler kullanılabilir. Parasetamol içeren bir ağrı kesici kullanılabilir. Eğer yara yerinde enfeksiyona dönüşen bulgular varsa cerahat birikmeye başlarsa antibiyotikli pomad kullanılabilir.