· Burun kanaması
Hasta dik şekilde oturtularak bel hafif öne eğilir, baş arkaya doğru kaldırılır ve burnun içine buzlu, soğuk su püskürtülür. Kanama devam ederse burun, temizliğinden emin olunduktan sonra baş ve işaret parmağı arasına alınarak sıkılmalı ve 3-5 dakika bu şekilde beklenmelidir. Bu müdahale genellikle kanamayı kontrol eder. Kanama devam edecek olursa mutlaka kulak burun boğaz hekimine başvurulması gerekir.
· Kesik ve yaralardan oluşan kanamalar
Kanamayı durdurmak için kanayan yer üzerine doğrudan baskı yapılabilir; kanayan damarın kalpten geliş yolu üzerindeki özel noktalara baskı yapılabilir. Bu iki yöntemle kontrol edilemeyen özel durumlarda, turnike-boğucu sargı yapılır.
Ufak bir keside, kesi yerinin su ve sabunla yıkanıp üzerine birkaç dakika bastırılması yeterli olacaktır. Üzeri bir yara bandı ile kapatılabilir.
Daha büyük bir yaralanmada, yara bezi üzerinden avuç ya da parmaklarla yapılacak baskı ile kanama durdurulduktan sonra, yeniden açılmayı önlemek için rulo, ya da, bohça haline getirilecek yara bezleri ile üzerine sıkı bandaj yapılması uygun olur. Kanamalı kişinin sakinleştirilmesi ve kanayan kol ya da bacağın yukarıya kaldırılması, kanamanın durmasını kolaylaştıracaktır. Kanla ıslanan bandaj sökülmez, üstten yenilenir.
Doğrudan baskı ile kontrol edilmeyen kanamalarda, ilkyardımcı kanamanın yerine uygun bir noktadan, baş parmağı ya da yumruğu ile baskı yaparak, kanı getiren atardamarı sıkıştırır. Ancak uygun baskı noktaları bu konuda beceri eğitimi almadan kullanılmamalıdır.
· Organ kopması ile oluşan kanamalar
Bu tip kanamalarda kan kaybı çok fazladır. Hasta en kısa zamanda donanımlı bir hastaneye götürülmelidir çünkü organın yerine konması için çok da fazla zaman yoktur. Ulaşım sırasında da geniş ve temiz bir bezle kanamanın olduğu yere baskı yapılmalıdır ancak bu sırada organın koptuğu yere zarar verilmemelidir.
Organ kopması durumunda boğucu sargı-turnike uygulanabilir. Uygulama omuz-dirsek ya da diz-kalça arasındaki tek kemikli bölgeye yapılır. Kan dolaşımının tam olarak kesilmesi kalıcı doku hasarlarına neden olabileceği için istenmeyen bir uygulamadır.
· Diş kanamaları
Diş kanamaları dışarıdan bir darbe durumu olmadığı takdirde normal olmayan bir durumdur ve acilen doktor kontrolü gerektirir. Öncelikle problem tespit edilmeli ve ona göre tedavi başlatılmalıdır.
Dışarıdan bir darbe ya da batma ile gerçekleşen kanamalarda ise kanayan yere baskı yapılmalıdır. Temiz bir gazlı bez 10 dk kadar kanayan yere tutulmalı ve bu sürede ağızda biriken kan hızla tükürülmemelidir.
Eğer diş çekilmesi sonrası kanama ise Kanamayı azaltmak için dişin çekildiği yere kıvrılmış gazlı bez ile basınç uygulanır. Bazı diş hekimleri nemli bir çay torbasının 5-10 dakika ısırılmasını önerirler. Çay torbasındaki tannik asit kanamayı durdurmaya yardım edebilir. Eğer kanama devam ederse ya da aşırı kanama olursa diş hekimine gidilmelidir.