KATEGORİLER
Kadın Sağlığı
Erkek Sağlığı
Çocuk Sağlığı
Ergenlik Dönemi
Vitaminler ve Besin Destekleri
Hamilelik - Emzirme Dönemi
Hesaplayıcılar
Beslenme ve Kilo Kontrol
Hastalıklar
Göz Sağlığı
Cilt Sağlığı
Saç - Tırnak Sağlığı
Ağız - Diş Sağlığı
Ayak - Bilek - Bacak Sağlığı
Uzmanlarımız
 
    2041

Yağlar ve Beslenme

 
Yağlar ve Beslenme

 

Yağlar bize en çok enerji veren besin öğeleridir; vücudun üretemediği elzem yağ asitlerini içerirler, vücudun enerji depolamasına, dokuların izole edilmesine ve yağda eriyen vitamin ve hormonların emilimine yardımcı olurlar.
Diyetteki bazı yağlar elzemdir. Değişik yağlar sağlığımız üzerinde etkilidir. Temel olarak yağlar iki gruba ayrılırlar: doymuş ve doymamış yağlar (yağ asitleri olarak da nitelendirilirler). Doymamış yağlar da kendi içinde tekli doymamış ve çoklu doymamış olarak ikiye ayrılır. Tekli doymamış yağlar Omega-9 olarak da adlandırılırlar. Çoklu doymamış yağlar, kimyasal yapılarına göre iki gruba ayrılır: Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri.
     
 

    *Kolesterol içerenler

    **Trans yağ asidi içerenler
 
Doymuş yağlar “kötü kolesterol” olarak da bilinen LDL (low density lipoprotein, düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterolün düzeyini yükseltirler. Yüksek LDL kolesterol düzeyleri kalp-damar ve beyin-damar hastalıklarıyla ilişkilendirilmiştir. Tüketiminden kaçınılması gereken diğer yağlar trans yağ asitleridir; çünkü bu yağ asitleri de ‘kötü’ LDL kolesterol düzeyini yükseltebilir ve ‘iyi’ HDL  (high density lipoprotein, yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolesterol düzeyini düşürebilirler.
 Doymuş yağlar çoğunlukla hayvansal kaynaklı besinlerde bulunurlar ve oda sıcaklığında genellikle katıdırlar. Doymuş yağlardan zengin besinler, tam yağlı süt ve süt ürünleri (tam yağlı sütten yapılan peynir, krema, tereyağı, sadeyağ, dondurma, sütlü tatlılar), et ve et ürünleri, kümes hayvanlarının derileri ve iç, kuyruk, don vb. hayvani yağlardır.

Doymamış yağlar oda sıcaklığında sıvıdır ve bitkisel yağlar, zeytin ve yağlı balıklarda bulunurlar. 

Tekli doymamış yağlar (Omega-9 olarak da adlandırılırlar) HDL düzeyinin yükseltilmesi üzerinde en olumlu etkiye sahip yağlardır. Bu etkisi ile zeytinyağının, kalp-damar sağlığı için son derece faydalı olduğu günümüzde bilinmektedir. Tekli doymamış yağ asitlerinin (Omega-9) en zengin olarak bulunduğu yağ, zeytinyağıdır. Ayrıca, fındık yağı da Omega-9’dan zengindir.
Çoklu doymamış yağların HDL üzerinde belirgin bir etkisi olmadığı düşünülmektedir. Çoklu doymamış yağlar, kimyasal yapılarına göre iki gruba ayrılır: Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri. Bu iki yağ asidi grubunun birbirine oranı, inflamatuvar mekanizmalar açısından çok önemlidir. Omega-3 inflamasyonu baskılayan özelliğe sahipken Omega-6 inflamasyonu tetikler. İlk çağlarda 1:1 olan Omega-6/Omega-3 oranı, günümüz beslenmesinde 15:1’e çıkmıştır. İnflamasyonu tetikleyen bu durumun önlenmesi için Omega-6/Omega-3 oranın 4:1 veya daha düşük olması gerekmektedir. İdeal durumda bu oranın 1:1 veya 2:1 olması önerilmektedir.

Omega–3 yağ asitlerinden zengin diyet kalp-damar hastalıkları ve felç riskini azaltmaktadır. Balığın kalp hastalıklarına etkisine ek olarak, balık yağının anti-inflamatuvar etkilere sahip olduğu da birçok laboratuvar çalışması ile gösterilmiştir. Balık yağının romatoid artrit, Crohn hastalığı, sedef hastalığı gibi inflamatuar hastalıklarda inflamasyon semptomlarını azalttığı bilinmektedir. Ayrıca Omega–3 yağ asitleri beyin ve sinir sisteminin gelişmesi ve işlevlerini tam olarak yerine getirebilmesi için de önemlidir.     

Omega–3 yağ asitleri özellikle balık yağı gibi bazı doymamış yağlarda bulunur. Eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosahekzaenoik asit (DHA) adı verilen Omega-3 yağ asitleri ağırlıklı olarak yağlı balıklarda bulunmaktadır. Bu yağlardan zengin balıkların başında derin ve soğuk sularda yetişen somon ve uskumru balıkları ve ringa balığı gelmektedir. Ayrıca hamsi de bu yağlardan zengindir. Diğer balıklarda da, daha az miktarda olmak üzere, Omega-3 yağ asidi bulunmaktadır.

Alfa Linolenik Asit (ALA) ise daha çok bitkisel kaynaklı bir Omega-3 yağ asididir. Özellikle keten tohumu ve cevizde yoğunlukla bulunur. Ayrıca, fındık, fıstık, badem gibi diğer sert kabuklu yemişler ve ayçiçeği ve kabak çekirdeği ve benzeri yağlı tohumlarda ve soyada da, ALA bulunmaktadır. Yeşil yapraklı bitkilerde de kısmen ALA bulunmaktadır. Özellikle semizotunun zengin bir ALA kaynağı olduğu bildirilmektedir.

Kolesterol vücudunuzun normal işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli olan bir maddedir. Vücudunuzdaki kolesterol miktarının çok fazla olması, kardiovasküler hastalıklar ve felç gibi hastalıkların gelişmesine neden olabilir. Koroner kalp hastalıkları, tüm dünyada ölüm nedenlerinin çok önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bununla beraber kolesterolün iki farklı formunun ayırt edilmesi önemlidir. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol hastalık riskini artırırken; iyi kolesterol olarak tanımlanan HDL kolesterol kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Bu nedenle sadece normal kolesterol düzeyine sahip olmak yeterli değildir; aynı zamanda “iyi” ve “kötü” kolesterol oranının sağlıklı olması gerekir.  

Besinsel kolesterol sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur:
 
·         Sakatatlar; karaciğer, böbrek, yürek, koç yumurtası, tavuk, kaz, koyun, dana sakatatları ve bunlarla hazırlanmış yemekler
 
·         Tam yağlı süt ve süt ürünleri; tam yağlı süt, krema, tam yağlı yoğurt, tam yağlı beyaz peynir, tam yağlı kaşar peyniri, krem peynir, tam yağlı süzme yoğurt 
 
·         Kırmızı et ve ürünleri; kuzu, koyun, dana etleri; bunlardan yapılan biftek, rosto, kıyma ve kıymalı yemekler, köfte, kebap, güveç, sulu yemekler, yahniler
 
·         Şarküteri ürünleri: sucuk, sosis, salam, pastırma, jambon gibi işlenmiş et ürünleri
 
·         Tavuk derisi
 

Bitkisel yağlar kolesterol içermezler.

 

Yazdır

 
 
Bu alanda internette en çok aranan konular:
 çocuk hastalıkları   çocuk diş sağlığı   ana sağlığı   ana çocuk sağlığı    ana çocuk sağlığı    anne sağlığı   anne çocuk sağlığı   anne çocuk   ana sağlığı   çocuk sağlığı merkezi   çocuk ruh sağlığı   çocuk diş sağlığı
   erkekler için sağlık bilgileri   sağlık için   erkeklerde sağlık   erkeklerde beslenme   erkeklerde kilo   erkeklerde sağlık ve spor
   kadın ve sağlığı   kadın sağlık   kadın sağlığı merkezleri   kadın sağlığı merkezi   Kadın sağlığı   kadın hastalıkları   kadın doğum   kadın dogum sağlığı   kadın aile   bebek sağlığı   aile sağlığı merkezi   aile kadın sağlığı
   ergenlik dönemi sorunları   gelişim dönemi   erkeklerde ergenlik dönemi   ergenlik dönemi sorunlar   ergenlik dönemi özellikleri   gelişim dönemi   ergenlik dönemi resimleri   ergenlik resimleri   ergenlik dönemi nedir   ergenlik dönemi kızlarda   ergenlik nedir   ergenlik sorunları
   kalıtsal hastalıklar   iç hastalıklar   salgın hastalıklar   bulaşıcı hastalılar   cinsel hastalıklar   kalıtım   hayvanlardan geçen hastalıklar   zührevi hastalıklar   hastalık   nörolojik hastalıklar   psikolojik hastalıklar   genetik hastalıklar
   kilo ve sağlık   Gerekli besinler   sağlıklı besinler   kilo kontrol   beslenme   kilo yapan besinler   kilo ve beslenme   kilo koruma yöntemleri   düzenli beslenme   zayıflatan besinler   beslenmenin önemi   beslenme ve sağlık
   sağlıklı yaşam için ihtiyaç duyulanlar   vitamin ve sağlık   mineraller   sağlıklı yaşam için gerekenler   sağlıklı yaşam için   sağlıklı yasamak için destekleyiciler   sağlıklı yaşama için gerekli besinler   sağlıklı yaşam   sağlıklı yaşamak için   Sağlıklı Yaşam Destekleri
   ulusal iç hastalıkları   istanbul iç hastalıkları   iç kulak hastalıkları   iç kulak   iç hastalıkları uzmanı   iç hastalıkları kongresi   iç hastalıkları günleri   iç hastalıkları doktorları   iç hastalıkları derneği   iç hastalıkları dahiliye   iç hastalıkları 2011   iç hastalıkarı hastanesi   dahiliye hastalıkları   dahiliye
   kalp ve damar tıkanıklığı   kalp ve damar   kalp damar cerrahisi   göğüs hastalıkları   damar tıkanıklığı
   kilo verme   kilo ve beslenme   kilo kontrol   kilo alma   diyet   beslenme ve sağlık   beslenme ve kilo hesabı   beslenme ve kilo   beslenme
 
 
 Üye Girişi
E-Mail :
Şifre :
Üye değilseniz lütfen üye olmak için tıklayınız
Şifremi Unuttum
Aktivasyon Mailim Gelmedi



 E - Mail Grubu
E-Posta

Ailenizde en sık görülen hastalık hangisidir?
 

kanser

 

kalp hastalıkları

 

astım

 

psikolojik rahatsızlıklar

 

böbrek yetmezliği

 
İhtiyaç Listeleri
Doğum Çantası
Seyahat Listesi

Bu sitede yer alan yazıların tümü, bilgi edinmek isteyen ziyaretçiler için hazırlanmıştır. Bu bilgiler, hiç bir zaman hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sitede yer alan yazı ve resimlerin kopyalanması, her türlü kullanımı ve bilgilerin uygulanması sonucu gelişen hukuki, ahlaki, mesleki, sağlık ve yaşamsal sorunlar; sadece bu eylemi gerçekleştiren kişilerin sorumluluğundadır. Bunlardan dolayı ortaya çıkabilecek hiç bir sorundan site ve yazarları sorumlu kılınamaz.
   
 
  E-Ticaret Sitesi ve Web Sitesi Tasarımı | Webpaketi.com