KATEGORİLER
Kadın Sağlığı
Erkek Sağlığı
Çocuk Sağlığı
Ergenlik Dönemi
Vitaminler ve Besin Destekleri
Hamilelik - Emzirme Dönemi
Hesaplayıcılar
Beslenme ve Kilo Kontrol
Hastalıklar
Göz Sağlığı
Cilt Sağlığı
Saç - Tırnak Sağlığı
Ağız - Diş Sağlığı
Ayak - Bilek - Bacak Sağlığı
Uzmanlarımız

Dr. Dyt. Sema ERGE

Dr. Erge, 1991 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyetetik Anabilim Dalı’nda yüksek lisans ve doktora sürecinde yaklaşık 10 yıl akademik ol

Op. Dr. Semih Ayanoğlu

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı<br> Semih Ayanoğlu; Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Avrupa Pediyatrik Ortopedi Derneği Üyesi, Operatör Doktor.<br> <br> 1972 yılında doğan Semih Ayanoğlu Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun

 

31.01.2012

Aciller 'Acil Olmayanlara' Ücretli Oldu, Yoğunluk Yüzde 25 Azaldı

Aciller 'Acil Olmayanlara' Ücretli Oldu, Yoğunluk Yüzde 25 Azaldı


Acil servislere gelen hastalardan durumu acil olmayanlarından ücret alınması uygulaması, bu servise olan ilgiyi düşürdü. Daha önce Sağlık Bakanlığı tarafından alınan kararla acil servisler tamamen ücretsiz hale getirilmişti. Bu da kronik hastalığı olan, solunum yolu enfeksiyonu geçiren herkesin acil servislere gitmesine sebep olmuştu.Acillerde oluşan yoğunluk üzerine yapılan değişiklikle, 'acilim' diye gelen hastalar, ilk muayenelerinin ardından durumları acil değilse, belli bir ücret ödemek zorunda kalıyor. Bu uygulama sayesinde, acile gösterilen ilgide azalma oldu. Özel ve devlet hastanesi başhekimleri, acillerde oluşan kaosun yüzde 25 oranında bittiğini söylerken, vatandaşlar ise durumu acil olmayan insanların acile gelerek acil hastaların hizmet almasına engel olduğu eleştirisinde bulundu.


Acil servislerin ücretsiz hale getirilmesiyle hastanelerden ücretsiz hizmet almak isteyen vatandaşlar, hastane acil servislerine akın etmişti. Bu durumun acillerde doktorları çalışamaz duruma getirdiğini belirten Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ömer Kurt, yaşanan kaosun hastaların da iyi hizmet almasına izin vermediğini kaydetti.


Acil Olmayan Özelde 15, Devlette 8 Tl Ödüyor


Sağlık Bakanlığı'nın 21 Ocak'ta yayınladığı tebliğle acillerde triaj uygulaması getirdiğini hatırlatan Dr. Ömer Kurt, düzenleme hakkında şu bilgileri verdi: "Burada acil hekimi, gerçekten acil olanlar ile olmayanları ayıracak. Acil durumu olmayan hastalar yeşil alanda muayene edilecek ve bu hastalardan biraz ücret alınmış olacak. Hastalarımız, 15 lira gibi bir rakamı eczanelere verecek. Devlet hastanelerinde ise 5 lira talep edilecek, 3 lira da ilaç için 8 lira kendilerinden çıkmış olacak."


Acil olmayan hastaları ayırmanın kendi işlerini de kolaylaştırdığına dikkat çeken Dr. Kurt, şöyle devam etti: "Bu uygulamayı biz olumlu buluyoruz. Gerçekten acil olanlar bundan sonra hastaneye gelecekler ve bizim de işimizi kolaylaştırmış olacaklar. Son 2 haftadır bir azalma olduğunu gözlemliyoruz. Devlet hastanelerinde de şu an bir azalma oldu acillerde. Devlet hastanelerinde günlük 800 bin hasta acile geliyor. Polikliniklerin neredeyse yarısı acile gidiyor. Buradaki arkadaşları da kilitliyorlar, hekimi çalışamaz duruma getiriyorlar, kendileri de daha iyi hizmet alamıyordu."


"Hasta İkna Edilecek, Arbede Olmayacak"


Hastanın acil olup olmadığına doktorun ilk muayenede karar vereceğini ifade eden Dr. Kurt, burada doktorun inisiyatifinin söz konusu olmayacağını kaydetti. Hekimin kafasına göre ayrım yapmayacağını, acil olan ile olmayanı ayıran unsurların herkesçe bilindiğini vurgulayan Kurt, "İlk 24 saat içinde müdahale edilmezse uzuv kaybı ya da hayati tehlike olan insanlar acil kabul edilecek. Ama mesela faranjiti olan, üst solunum yolu rahatsızlığı geçiren hastalar, kronik hastalığı olanlar, bel hastalığı olanlar gecenin bir yarısında ben acilim diyerek geliyor. Dolayısıyla burada bir arbede çıkıyordu. Şimdi biz onları ikna edeceğiz, yeşil alanda tedavi edeceğiz." diye konuştu.


"Acile Gelen 700 Hastanın Yüzde 80'i Acil Değil"


Muradiye Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bülent Hakan Tekin ise günlük 700 civarında hastanın acile geldiğini ve bunların yüzde 70'inin ise acil kategorisinde olmadığını ifade etti. Uygulamanın yeni olduğuna işaret eden Dr. Tekin, acil servislerdeki yoğunluğa tam anlamıyla yansımadığını belirtti. Konunun vatandaş tarafından iyice kavranmasının ardından, acil servislere ilginin düşeceğini dile getiren Dr. Tekin, şu yorumu yaptı: "Gerçekten acillerdeki yoğunluk hekimi zor durumda bırakıyor. Acillerde uzun kuyruklar oluşuyor. Vatandaş ile doktor zaman zaman karşı karşıya geliyor. Biz bu uygulamaya henüz tam anlamıyla geçmedik, ancak çok olumlu bir düzenleme. Acillerdeki kaosu zamanla ortadan kaldıracaktır."


Hastalar: Vatandaşın Bilinçli Olması Lazım


Acil servisten hizmet alan vatandaşlar da yoğunluktan şikayetçi. Meliha Akbulut isimli bayan hasta, uygulamanın çok yerinde olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu: "Acil hastalara bu şekilde daha çabuk müdahale edilebilir. Acil olmayanların bekleme imkanı var. Acillerde çok yoğunluk oluyordu. Şu an yine de yoğun. Çok acil olmayanlar geliyor. Doktorların acil olanlara müdahale etmesi gerekiyor ama edemiyor, çünkü acil olmayanlar da var. Vatandaşlarımızın biraz daha bilinçli olması gerekiyor. Çünkü hastalarımız çok. Hele kış günlerinde çok fazla hastamız oluyor."


Ahmet Aydın ise şunları söyledi: "Acil müdahale edilmesi gereken hastalar için son derece yerinde ve olumlu bir düzenleme. Çünkü acilde normal sıra beklediğimiz oluyor. Yani gerçekten acilde müdahale edilmesi gereken bir hasta mı, yoksa normal bir ilaçla geçecek hasta mı bilinmesi gerekir. Biz biraz da hastalığımıza hemen müdahale edilmesini bekliyoruz. Bu uygulamanın yerinde, haklı ve gerçekten acil hastalara zamanında müdahale edilmesi için çok olumlu buluyorum."


Fatma Aydın isimli yaşlı bayan da acillerdeki kalabalıktan şikayet ederek yapılan düzenlemeyi desteklediklerini kaydetti.

kaynak:

Bu içerikte yorumunuz olmasını istiyorsanız.
Lütfen üye girişi yapınız.

Üyemiz değilseniz buraya tıklayarak üye olabilirsiniz.

Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.

 
Yeşil Yaka Gri Polo
 KDV
DAHİL
Soket Modal Çorap
 KDV
DAHİL
Solidea Miss Relax 70 den Diz Altı Varis Çorabı (12/15 mmHg)
 KDV
DAHİL
Tişört - Sportif & Outdoor
 KDV
DAHİL
 
İlgili Haberler
Gelir Testi Sonucu: 3 Milyon 26 Bin Kişinin Sağlık Primini Devlet Ödeyecek
Yeşilkartı tarihe gömen genel sağlık sigortası uygulaması rakamları gelmeye deva
• devamını oku
Aile Hekimine Kimlik Sormayan Vatandaş, Dolandırıcı Kurbanı Oluyor
Hırsızlık ve dolandırıcılıkta sınır taşımayan suç çeteleri, son dönemde yeni bir
• devamını oku
'Sinus enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının faydası yok'
Dünyada her yıl milyonlarca kişiye akut veya kronik sinüs enfeksiyonu teşhisi ko
• devamını oku
Ağrı Kesici Kullanırken Bu Uyarılara Dikkat Edin!
Günlük hayatta en kolay ulaşılabilecek ilaç gruplarından olan ağrı kesiciler pek
• devamını oku
Emekliye İntibak Geçti, İlaçtaki Katkı Yüzde 1'e İndirildi
İntibak TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçti. Komisyonda kabulen önergeyle ilaçt
• devamını oku
Sağlık Sistemindeki Büyük Tehlike Sağlığımızı Tehdit Ediyor
Kamu hastanelerinde uygulanan performans sistemi nedeniyle hastalara gereğinden
• devamını oku
Hastaneyi Yaptılar, Kapıyı Unuttular
Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, geçen ay başında 606 yataklı yeni bi
• devamını oku
Aciller 'Acil Olmayanlara' Ücretli Oldu, Yoğunluk Yüzde 25 Azaldı
Acil servislere gelen hastalardan durumu acil olmayanlarından ücret alınması uyg
• devamını oku
Sağlık Ocakları Tarih Oldu
Bir dönem vatandaşlara hizmet veren ve vatandaşların vazgeçilmezi olan 'Sağlık O
• devamını oku
Sgk'ya Borcu Olanlara Kötü Haber
Sağlıkta Yeni Bir Dönem Başlatan Genel Sağlık Sigortası (Gss) Sisteminde Borcu O
• devamını oku
Tüm Haberler
İlgili Haberler
Lytess İle Giyin Gezin İncelin
Gelir Testi Sonucu: 3 Milyon 26 Bin Kişinin Sağlık Primini Devlet Ödeyecek
Aile Hekimine Kimlik Sormayan Vatandaş, Dolandırıcı Kurbanı Oluyor
'Sinus enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının faydası yok'
Ağrı Kesici Kullanırken Bu Uyarılara Dikkat Edin!
Sağlığa Zararlı Kozmetik Ürün Duyurusu (İEGM)
Emekliye İntibak Geçti, İlaçtaki Katkı Yüzde 1'e İndirildi
Sağlık Sistemindeki Büyük Tehlike Sağlığımızı Tehdit Ediyor
Bot-Çizme ve Sezon Ürünlerinde Büyük Kampanya
DNA Dizilimleri Günler Yerine Saatler İçinde Saptanabilecek
Kanser Tedavisi Öncesi Adres Diş Hekimi
Kanser Hücrelerini Hedefleyen 'DNA Robotları' Geliştirildi
Alzheimer'da Yeni Umut Işığı
Karın Yağlarını Eriten Mucize
Dikkat! Tansiyonu Düşürüyor
Tarhananın Büyük Faydası
Hastaneyi Yaptılar, Kapıyı Unuttular
Ellerinize Çok Yüklenmeyin!
Yumurtalık Yaşına Dikkat
Kadının Kabusu İdrar Kaçırma
Tüm Haberler
 
 Üye Girişi
E-Mail :
Şifre :
Üye değilseniz lütfen üye olmak için tıklayınız
Şifremi Unuttum
Aktivasyon Mailim Gelmedi







 E - Mail Grubu
E-Posta

Ailenizde en sık görülen hastalık hangisidir?
 

kanser

 

kalp hastalıkları

 

astım

 

psikolojik rahatsızlıklar

 

böbrek yetmezliği

 
İhtiyaç Listeleri
Doğum Çantası
Seyahat Listesi
Bu sitede yer alan yazıların tümü, bilgi edinmek isteyen ziyaretçiler için hazırlanmıştır. Bu bilgiler, hiç bir zaman hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sitede yer alan yazı ve resimlerin kopyalanması, her türlü kullanımı ve bilgilerin uygulanması sonucu gelişen hukuki, ahlaki, mesleki, sağlık ve yaşamsal sorunlar; sadece bu eylemi gerçekleştiren kişilerin sorumluluğundadır. Bunlardan dolayı ortaya çıkabilecek hiç bir sorundan site ve yazarları sorumlu kılınamaz.
   
 
  E-Ticaret Sitesi ve Web Sitesi Tasarımı | Webpaketi.com